Friday, June 02, 2023
..:: Home » Istoric ::..
| Login
 Sectia de Neurochirurgie Minimize

Sectia de Neurochirurgie din cadrul SCJUBV, infiintata in anul 1982, a cunoscut o dezvoltare continua, iar in momentul de fata in acest serviciu activeaza o echipa tanara si profesionista implicata atat in tratamentul pacientilor cu afectiuni de urgenta, cat si in tratamentul pacientilor cronici.

Brasovul este cunoscut in tara ca cea mai importanta zona turistica. Aceasta clasificare binemeritata aduce pe langa beneficii si situatii neprevazute reprezentate de urgente  traumatice. Calitatea turismului brasovean cuprinde la criterii si posibilitatea asistentei medicale de urgenta. Una din misiunile SCJUBV este si acordarea serviciilor medicale in regim de urgent pentru pacientii politraumatizati.

Interventiile chirurgicale pentru pacientii cu patologie cronica neurochirurgicala oferite de SCJUBV: patologia tumorala cerebrala, traumatologia cranio-cerebrala, hidrocefalia, traumatologia vertebro-medulara (rahisinteza), patologia infectioasa a sistemului nervos central si patologia degenerativa a coloanei vertebrale.

Sala de operatie recent reorganizata detine urmatoarele dotari:

  • Microscop operator
  • Craniotom
  • High speed Drill
  • Cadru Mayfield
  • Aparat de radiologie mobil           (C-arm)
  • 2 aparate de electrocoagulare
  • Instrumentar de microchirurgie
  • 3 truse de craniotomie
  • 2 truse pentru chirurgie spinala


  
 ISTORIC Minimize

 SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA BRASOV - ISTORIC

            Spitalul Judeţean s-a înfiinţat în decembrie 1973, prin unificarea mai multor unităţi sanitare existente la acel moment în oraş: Spitalul Judetean(edificiu nou construit), Spitalul Marzescu , Spitalul de Oncologie, Spitalul de boli deramato-venerice, Spitalele uzinelor Tractorul si Steagu Rosu, Centru de transfuzii sanguine, Statia de salvare, Centrul sanitar anti-epidemic, Centrul de stomatologie, si mai multe policlinici si dispensare comunale si orasenesti. Inca de la inceput spitalul a avut o structura pavilionara, partea tehnico-administrativa functionand in pavilionul central de pe str. Calea Bucuresti nr.25-27. 

            In perioada anilor 70-80, spitalul avea un numar de personal de circa 3000 de salariati si aproximativ 2000 de paturi.

            Dupa anul 1990 o parte din structurile spitalului s-au desprins functionand ca entitati cu persoanlitate juridica proprie. Dintre acestea amintim Centrul sanitar anti-epidemic, Centrul de transfuzii, Statia de salvare si dispensarele si policlinicile.

            In anul 1991 spitalul avea un numar de 1605 paturi, iar in anul 1992-1485 de paturi.

            In anul 1996 spitalele fostelor uzine Steagu Rosu si Tractorul se dezlipesc din structura Spitalului Judetean si formeaza Spitalul Municipal Brasov, unitate sanitara cu personalitate juridica proprie. In structura lor regaseam atat sectii chirurgicale cat si sectii medicale.

            In anul 2001 este pusa in functiune instalatia de rezonanta magnetica RMN Philipps.

            In anul 2003 Spitalul Municipal se comaseaza cu Spitalul Judetean de Urgenta, astfel sectiile Astra( fosta Steagu Rosu) si Tractorul redevin sectii ale Spitalului Judetean . La 1.03.2003 Spitalul Judetean Brasov devine Spital Judetean de Urgenta. Tot in anul 2003 se externalizeaza bucataria spitalului si se pune in functiune aparatul de cobaltoterapie.

            In anul 2004 ca urmare a dezvoltării Facultăţii de Medicină din cadrul UniversităţiiTransilvania Braşov, a primit titlul de Spital Clinic Judeţean de Urgenţă

            In anul 2006 Spitalul avea in structura un numar de 37 de sectii, un numar de 1261 de paturi si functiona in 6 locatii. In acest an este pus in functiune primul computer tomograf CT Select.

            In anul 2007 printr-un proiect finantat de Banca Mondiala se renoveaza Unitatea de Primiri Urgente, si se infiinteaza serviciul SMURD in colaborare cu ISU Brasov.

            In anul 2008 incep lucrarile de reconsolidare , reamenajare si modernizare a stationarului central (Corp B) din fonduri alocate de catre Consiliul Judetean Brasov. Este reamenajat ambulatorul spitalului judetean si se pune in functiune cel de al doilea computer tomograf CT Bright Speed.Tot anul 2008 incep lucrarile de reparatii capitale la Blocul operator si ATI stationar Tractorul, din fonduri alocate de Ministerul Sanatatii.

            In anul 2009 se amenajeaza sectia de cardiologie interventionala si se pune in functiune angiograful .Tot in anul 2009 datorita conditiilor improprii, se inchide cladirea pavilionului de Dermatologie, sectia mutandu-se in pavilionul Tractorul. Cladirea inchisa este predata Consiliului Judetean.

            In anul 2010 in urma descentralizarii unitatilor sanitare Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov trece in subordinea Consiliului Judetean Brasov.

            In prezent Spitalul Clinic Judetean de Urgenta are o structura aprobata ce cuprinde un numar de 915 paturi repartizate pe 33 sectii si compartimente Pe langa acestea functioneaza laboratorul clinic de analize medicale ,laboratorul de radiologie si imagistica medicala si serviciul de Medicina Legala. Spitalul functioneaza in 5 stationare: stationarul central, stationarul Astra, stationarul Tractorul, stationarul Marzescu si stationarul Oncologie. 

             Dezvoltarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov poartă amprenta unor nume prestigioase, cum ar fi: Dr. Mircea Migea, Dr. Alexandru Ilieş, Dr. Georgeta Malene, Dr. Petre Petrovici, Dr. Emil Dănilă, Dr. Alexandru Amza, Dr. Ioan Boboc, Dr. Aurel Antohi, Dr. Mircea Leahu, Dr. Rareş Pop, Dr. Aurel Ionel, Dr. Valentin Aburel, etc., care au contribuit de-a lungul timpului la consolidarea şi eficientizarea vieţii medicale braşovene.

             Spitalul are dotari de inalta performanta printre care 2 computere tomograf, un aparat RMN, un angiograf . In conformitate cu Ordinul Ministrului Sanatatii cu privire la clasificarea spitalelor Spitalul Clinic Judetean de Urgenta a fost incadrat in categoria a II a cu nivel de competenta inalt, care deserveste populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare cu resurse umane, care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.